В ранните сутрешни часове на 13 април САЩ, Великобритания и Франция нанесоха символичен ограничен удар по сирийски инсталации за производство и съхранение на химически оръжия.

Прецизен удар, добре обмислен и подготвен, с бързо и точно проучени цели, който избегна жертви. Всъщност, точно това е една от основните разлики между разбирането на цивилизования свят и НАТО за водене на военни действия и Русия и нейните диктаторски сателити от друга страна, които не признават човешкия живот и не се колебаят да нанасят удари дори срещу беззащитно цивилно население, вкл. и с химическо оръжие.

Брутален пример за това беше гражданската война в Афганистан, която СССР разпали в опита си да овладее и контролира страната чрез марионетен режим. Малцина знаят, че афганистанския народ даде над 3 МИЛИОНА ЖЕРТВИ. Повтарям – 3 000 000 !!! Подобно на Асад  днес, тогава руските военни, след като разбраха, че не могат да се справят с партизаните-муджахидини, започнаха да нанасят въздушни удари по селата, от които те се снабдяваха с храна и муниции. Брутално, безчовечно, масирано. Руската авиация буквално сриваше цели села, като хеликоптерите и самолетите буквално разкъсваха телата на беззащитните  старци, жени и деца с бомби, с ракетен и картечен огън. Едва когато муджахидините се снабдиха с ракети Стингър и руските хеликоптери и самолети започнаха да падат като презрели круши, Русия подви опашка и се изниза от Афганистан с посран гъз, бита и унижена. Остави там труповете на над 25 000 войничета, закарани насила в чужда земя, а в Русия се върнаха десетки хиляди инвалиди и хора с разбита психика.

На фона на осъществения вече удар в Сирия, трябва да припомним и какво заяви Русия:

1

Щели да свалят всички ракети, изстреляни по Сирия. Колкото ги свалиха и предния път. Те могат единствено да свалят на баба си гащите от простора. Това да не е да бомбардираш беззащитни жени и деца?! Наблюдатели от сирийската опозиция свидетелстват, че руските военни са се изпокрили като мишки в дупки и дори са изоставили постовете си край ракетните комплекси С 400, като са стояли на почетно разстояние.

Я, кажи, Владимир Владимирович, колко ракети свалихте?! Клет нещастник. Това не е като да се снимаш с италиански спортен екип, маратонки Адидас и американски уреди във фитнеса , докато се пънеш на лоста, за да се покажеш на руснаците и да ти се радват като на мечка в цирк. Свали ли ракети или не свали, я се похвали, че да изквичат тук русофилите…hqdefault

У нас безродната русофилска пасмина утихна, а Тръмп обществото, така усърдно афиширано при създаването си, за да демонстрира уж сближване между Кремъл и Вашингтон, сякаш е потънало вдън земя. Ни дума, ни вопъл, ни стон. Главите – бетон. Е, те едва ли са хората, които са наясно със задкулисните договорки между Кремъл и Вашингтон, а и толкова бързо да получат опорки ?! Я, по добре да си мълчим и да се заврем главите в задника, че да не ядосаме Путин с някоя глупост.

Нека да припомня какви ги ръсеше и хибридната руска пропаганда от десетките си паразитни сайтчета на издръжка на Кремъл, финансирани от руската енергийна мафия, която точи милиарди от България.2

Забележете датата на публикацията. Идиотите в това хибридно сайтче са публикували статията си в сутрешните часове на 13 април, когато ударът вече е факт, но те още не са разбрали. Това не пречи на хиляди дебили да четат и споделят в социалните мрежи тези хибридни руски сайтчета, като ПИК, БЛИЦ, Бултаймс и десетки други проруски журналистически сополи (да ме прощават читателите, ама няма как да ги наречеш по-благозвучно).

Всъщност, сирийския народ има нужда от нещо далеч по-сериозно. Жертвите вече са над 400 000. Милиони са избягали от родните си места и са потърсили спасение в съседна Турция и Европа. Забележете – ни един не е потърсил спасение в Русия. Нали уж Путин помага на сирийския народ, пък как така хората бягат от него и не щат да стъпят в Русия. Що ли?! Най-вероятно по същата причина поради която и вече над 20 милиона руснаци избягаха от катуна с ракети през последните две десетилетия. Това – докато приходите на компанията МЕРЦЕДЕС БЕНЦ – „Daimler“ достигнаха над 164 милиарда евро (164 000 000 000 EUR), с което надвишиха над ТРИ ПЪТИ военния бюджет на Руската федерация, известна на нашите читатели като Катун с ракети.4

400 000 жертви. Араби убиват араби. Заради руските интереси. За да не се допусне през Сирия да преминат конкурентни на руските газопроводи и петролопроводи към Европа. Докато Русия продължава да печели стотици милиарди долари годишно от Европа без конкурент.2

Това е и причината за сближаването на Путин и Ердоган, защото Турция е единствената страна, която стои на пътя на тези газопроводи, а с колко милиарда е забогатял Ердоган, преценете сами.

Сирийският народ няма нужда от символично почесване с ракети. Той има нужда от масиран конвенционален удар по всички военни цели на режима на Асад. Най-вече по летищата, бронетанковата техника и артилерията. Очевидно е, че еничарите на Асад нямат сили сами да се справят с опозиционните и се страхуват да влизат в открит бой. По тази причина авиацията ръси бомби безогледно и масирано върху жилищни квартали. По тази причина вече са осъществени и поне 35 атаки с химическо оръжие. По евтино е. С едно обгазяване убиваш цял квартал. Така, както и другата руска марионетка Саддам го правеше срещу собствените си съграждани.

This photo provided Tuesday, April 4, 2017 by the Syrian anti-government activist group Edlib Media Center, which has been authenticated based on its contents and other AP reporting, shows victims of a suspected chemical attack, in the town of Khan Sheikhoun, northern Idlib province, Syria. The suspected chemical attack killed dozens of people on Tuesday, Syrian opposition activists said, describing the attack as among the worst in the country's six-year civil war. (Edlib Media Center, via AP)

Жертви на химическа атака в Khan Sheikhoun (Хан Шейхун)

Погледнато от друга страна, жертвите от химическите атаки са сравнително малко на фона на тези 400 000 хиляди, убити основно от бомбардировките на авиацията, артилерията и танковете. По своята логика и от гледна точка на международното право, нанесеният на 13 април ограничен удар е същият, какъвто би бил и масираният, по всички военни цели. Дали има разлика, че жените и децата умират задушени от отровни газове или разкъсани от бомби?! Те нямат нужда от игра на дипломация и задкулисни договорки. Те имат нужда от ЗАЩИТА, а не от ограничен удар по химически инсталации. Защото още утре самолетите и танковете на Асад ще продължат да ги разкъсват.

А единствената защита може да им предостави Запада. Неслучайно милиони от тях търсят спасение точно там. 

Крайно време е САЩ и ЕС да разберат, че е необходима наистина сериозна масирана операция, която да принуди Асад и еничарите му да клекнат. Да не говорим, че е достатъчна една ракета в прозореца на резиденцията му и касапницата ще приключи.

Друг е въпроса, че нито САЩ, а особено ЕС, както и Великобритания и Франция по отделно имат желание да се заемат с последващо регулиране на гражданския конфликт и възстановяване на Сирия. Принципите за ненамеса във вътрешните работи, които Западът спазва, от една страна, и сложните многопосочни интереси в региона са една мина, която никой не иска да настъпи. А от това се възползва Путин и руския енергиен империализъм…