660_3700f4f2ae22a527c551e8f5bca535f5Случаят „Желяз“ много наподобява на активно мероприятие. Използвайки бюрократичните формалности и законови особености на щатското законодателство, някой в прокуратурата умишлено цели да създаде антиамерикански настроения, като жертва свободата и брутално наруши правата на български гражданин.

Нормално е при разследване в САЩ тяхната прокуратура да поиска екстрадиране на замесени лица. Не е нормално прокуратурата на България да реагира и то дори преди да е получила официално молба за екстрадиция. Не е нормално да си измислят и дописват в обвинението престъпление, за което нямат данни.

Е, един съдия в Добрич им показа, че все пак в съдебната ни система има и мислещи и достойни хора, които познават законите.

Всъщност, Желяз е задържан над 90 часа, като през първите 48 дори му е отказана среща с адвокат и близки. Само по себе си това деяние формално осъществява признацине на НК
Чл. 142а. (1) Който противозаконно лиши някого от свобода, се наказва с лишаване от свобода до шест години.
(2)  Ако деянието е извършено от длъжностно лице или от представител на обществеността в нарушение на службата или функцията му, или от лице по чл. 142, ал. 2, точки 6 и 8, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години.
и моят съвет към Желяз е да подаде сигнал в прокуратурата срещу виновните длъжностни лица по смисъла на ал.2, както и да предяви иск срещу тях за причинените вреди и страдания – морални и материални.
ЗАБЕЛЕЖЕТЕ – Закона за екстрадиция и европейска заповед за арестясно е записано:
Чл.8  Екстрадиция може да се откаже:
1. за деяние, подсъдно на българския съд.
Ха, сега де?! Ми, защо не съдят Желяз в български съд?! Ми, защото не е извършил престъпление по българското законодателство. И гъза си да съдерат, пак няма да могат да го осъдят. Но поне можеха да се постараят да заведат дело пред български съд. И тук идваме до същността – комулативното изискване на същия Закон за екстрадиция и европейска заповед за арест  и принципа за двойна наказуемост на деянието, заложен в Глава Втора на закона – Условия за екстрадиция. Основания за отказ на екстрадиция.
Чл. 5. (1) Екстрадиция се допуска само когато деянието съставлява престъпление по българския закон и по закона на молещата държава и за него се предвижда наказание лишаване от свобода или мярка, изискваща задържане на лицето за не по-малко от една година или друго по-тежко наказание.
Какво разпорежда черно на бяло закона?! Че български гражданин може да бъде екстрадиран само ако деянието съставлява престъпление и по българското законодателство. Хък !?
Та, да питам аз прокуратурата – представлява ли деянието на Желяз престъпление по българското законодателство и коя точно разпоредба на НК е нарушил?! Ако такава е нарушил, защо не се приложи разпоредбата на чл. 8 ?!

Явното престараване и бруталното погазване на закона от самата прокуратура иде да ни подскаже за активно мероприятие, което използвайки бюрократичните особености на американското законодателство и желанието на тамошните власти да разкрият и осъдят виновни лица, всъщност цели да създаде и засили в обществото ни за пореден път антиамерикански настроения. Представям си как са поскочили радостно някои съветски мекеренца – ха, сега ни е паднало, да действаме. Това на фона на поканата тук на един престъпник и солташак на Путин – главния прокурор на Русия Чайка. За „обмяна на опит“?! Лицето Чайка, чийто син хвърли миналата година само за ремонт на хотела си в Гърция 17 милиона евро. Главен прокурор на Русия, назначен от Путин, за да прикрива и защитава мафията на олигархията и КГБ.

Оставям настрана формалните особености на случая. Все едно да екстрадираш продавачка, която работи в американски магазин тук, понеже е продала на някой арабин ембаргова стока. Желяз не е осъществявал продажбите, не е подписвал документи, не е сключвал договори и издавал фактури. Просто е стоял в колцентъра и е звънял на клиенти. Все едно да съдиш оператора на кабелната компания, ако ти е спрял сигнала на телевизията.

Питаме се – кретени ли ръководят прокуратурата или съветски милиционери, на пряко командване от Кремъл?!