Това, което нормалният свят прави с руските „дипломати“ е нищо.

Трябваше да го направи още, когато орките тероризираха Украйна, когато свалиха пътническия самолет и убиха 300 човека, когато снабдяваха с танкове и ракетни установки терористите си в Донбас, когато връщаха в Русия ковчезите на войниците, за които твърдяха, че не са ги пращали, когато зелените човечета анексираха Крим.

Всяко затваряне на очи, всеки компромис с примати като Путин и сволоч от КГБ води до нова наглост от тяхна страна, до нови идиотщини. И не се учудвайте защо в Европа преди избори започват атентати.

Това, което Великобритания и другите нормални държави трябваше да направят, е финансовите им органи да проверят произхода на парите на руските милиардери, които се ширят в палати и яхти за милиони.

Да проверят произхода на парите на хора като Абрамович, на такива като съветския примат, собственика на ПАОК и приятел на Путин – Иван Савидис, който нахлу преди няколко дни с пистолет на терена. Да провери произхода на парите на Михаил Фридман, който сключи сделка за изкупуването на най-голямата в Европа верига за храни – британската „Холанд енд Барет“ (Holland & Barret), с над 1150 магазина в 11 страни по света и струваше на Фридман 1,7 милиарда брит. лири ($2,2 милиарда).

Като на милиардера Андрей Мелниченко, който плати на немска фирма 400 милиона евро, за да му построи 90 метровя яхта. Само яхтата му струва колкото цял един малък град в Русия.1

Или произхода на парите на друго приятелче на Путин – руският финансист Алишер Усманов, който си поръча в корабостроителницата в Бремен яхта с дължина 156 метра (1,5 футболни игрища), също струваща цял руски град.2

Да провери произхода на парите на онези руски олигарси, които си купуват хотели на Ривиерата и цели ски курорти в Алпите.

Е, не очаквайте това да се случи в България, която от 70 години се управлява от съветски мутри. Тук канят за „обмяна на опит“ главния прокурор на Русия Чайка, солташак на Путин, чийто син наскоро си купи хотел в Гърция и само за ремонта му хвърли 16 милиона евро. Тук прокуратурата дори отказа да проверява произхода на парите за покупката на такава стратегическа структура от изключителна важност за националната сигурност, като енергийния оператор ЧЕЗ. Защото зад нея също стоят мръсните пари на Кремъл.3

Но иде реч за Европа, която гони руски дипломати. Късно.

На езика на дипломацията това е достатъчно унизително. С овесени носове, със сълзи и сополи напуснаха Лондон още на 25 март катун руски „дипломати“ 29496689_610275775990714_46765201646682112_o

29425391_610275955990696_3572606697924984832_n

Последваха акции на солидарност от почти всички европейски държави и САЩ.

Руски агенти изгониха дори братска Македония, Хърватска, Румъния и Албания.

Но не и България, която продължава да плаща най-скъпия руски газ и горива с най-голяма надценка в Европа. С 4 МИЛИАРДА ЛЕВА ГОРНИЦА ГОДИШНО. 

С право нормалните българи се шегуват в социалните мрежи, че 4

Е, вярно е, че голяма част от руските „дипломати“ се занимават основно с промишлен и военен шпионаж, както и с далавери, но освен унижението и политическия шамар за Кремъл, ефектът е мижав. Всъщност, те са част от един имперски механизъм, който обслужва олигарсите. Точно чрез олигарсите си Кремъл и руския империализъм разширява експанзията и влиянието си, като завземат нови територии, които да  гарантират оцеляване на империята и запазване на властта в момента, в който пазарът за нефт и газ се срине.

Ние, обикновените граждани на ЕС призоваваме правителствата да проверят произхода на парите на хилядите руски милионери и стотиците милиардери, които си купуват хотели и търговски вериги в Европа, та и цели курорти. Нека бизнесът и европейският данъкоплатец си отговорят на няколко въпроса:

– При еднакви конкурентни условия ли се намират руските олигарси, които перат пари от престъпна дейност и незаконно обогатяване, с онези честни и почтени граждани и фирми в ЕС ?! Могат ли последните да са конкурентни на хора, които контролират като феодали цели региони и градове в Русия и с безотчетни средства изкупуват икономически активи в Европа ?! Защото всяка фирма и всеки гражданин на ЕС знае как се третират и проверяват произхода на средствата им, но не и тези на руските олигарси.

– Осъзнават ли гражданите на ЕС и техните правителства опасността от навлизането на огромни количества престъпен капитал от Русия и корупционния натиск, който той оказва върху правителствени и общински администрации?!

– Осъзнават ли данъкоплатците в Европа и техните правителства, както и службите за сигурност, че с парите, които Кремъл прибира от Европа, от енергийни доставки, от придобиване на хотели, търговски вериги, телекоми и прочее, се финансира и шпионския апарат на Кремъл, и хибридната война против ЕС, и създаване на цели паразитни политически проекти, които всяват разделение, омраза, политическа и социална несигурност?!

Осъзнаваме ли, че с тези милиарди Русия финансира и огромна армия и въоръжение, което размахва заплашително пред нас, че строи танкове и ракети, насочени към нас?!

Само пълна проверка на произхода на парите на руските олигарси и доказване на пълна независимост и необвързаност със имперските схеми на Кремъл ще осигури феъйрплей, честна игра и равнопоставеност с европейския бизнес. Но най-вече – сигурност.

Ние не можем да променим катуна с ракети. Това е работа на самите руски граждани. Нека те да осъзнаят сами накъде ги води джуджето в Кремъл. Нека те сами, за първи път в своята история изправят пречупения си гръбнак, наведен пред мафия, олигарски и кремълски бандити.

Но това няма как да стане, докато Европа, нейните граждани и правителства не осъзнаят, че финансират един паразитен механизъм, който подхвърля на поданиците си трохи, докато тъне в злато и диаманти и се дави в петрол.

Само пълен и безусловен отказ от руските енергийни доставки могат да окажат наистина сериозно влияние върху политиката на Руската империя. Защото 70% от нейния брутен продукт идва от добива на нефт и газ, а общо 95% от суровини. Под 5% е от промишлено производство, вкл. оръжейно. Нека стотиците милиарди евро, които всяка година влизат в Русия секнат, за да видим тогава каква песен ще запее императорчето в Кремъл и неговите слуги.

Или както го каза последният велик политик на Запада:

Ronald Reagan

Ronald Reagan