Днес до късни часове продължи заседанието на Министерски съвет.  След дълги и продължителни разисквания се стигна и до компромисно решение.768x432

Първо министрите от ГЕРБ предложиха да се изгони половин дипломат, за да не се обиди много Русия и за да се осигури поне половин подкрепа от Волен Сидеров, но коалиционните партньори възразиха, че не е удобно да стои дълго време разкрачен. На свой ред те предложиха да бъде изгонена ладата на руския посланик и след кратки разисквания и дебати министрите единодушно гласуваха ЗА.

В  нота на руския посланик до Министерски съвет се изразява благодарност за солидарността на българското правителство, която  прояви към политиката на Путин и употребата на нервнопаралитични отрови във Великобритания.

В грамата се казва още и: „Благодарим на българското правителство, че за разлика от нормалните правителства в други европейски държави, то доказа своята лоялност към политиката на Русия. Ние също така сме благодарни, че България продължава да плаща най-скъпия руски газ в Европа, въпреки отправената покана за преговори, както и горива с най-високата надценка в Европа. В личен план Н.Пр. посланикът на Русия изказва и служебна благодарност за осигурената възможност официално да помоли руското МВнР да му осигури служебен мерцедес, който да замени изгонената лада.