Вчера медиите съобщиха, че поредният руски самолет се е разбил в Сирия. АН – 26 загроби още 32 човека и техните семейства. Да припомня, че навръх Коледа 2016 г. Путин уби и целия хор на Червената армия, като го натовари на военен транспортен самолет ТУ-154, който беше претоварен с 10 тона и вместо да излети, се сгромоляса в морето.

Руските власти обявиха, че вчерашната злополука се дължи на техническа неизправност. Е, сега ще подхвърлят на осиротелите семейства по някоя и друга рубла, но никой в Русия няма да коментира истинската причина за смъртта на хората.

А тя е, че Путин подкрепя режимът на Асад, за да спре конкурентни на руските газопроводи и нефтопроводи от Близкия Изток към Европа. Така Путин осигурява за режима си стотици милиарди долари годишно без конкуренция.

Истината е, че тези хора умират, за да защитят интересите на руския енергиен империализъм. Но утре някой в Кремъл отново ще изквичи, че са освободители…

Това е и причината Путин да приклекне пред Ердоган и да се направи на утрепана лисица, след като турски боен самолет свали руски Су.

Сами може да се убедите от картата каква е причината Русия да подкрепя режима на Асад и да корумпира Ердоган.2

Всяка дестабилизация на Близкия Изток носи на Русия печалба от стотици милиарди долари годишно, благодарение на липсата на конкурентни газови и петролни доставки от региона за Европа. Всяко стабилизиране на Близкия изток рязко ще понижи цената на газа и нефта, а те съставляват 70% от БВП на Русия. без тях колосът на глинени крака ще рухне.

По тази причина още през 70 -те и 80 -те години СССР поддържаше конфликти в региона, като въоръжаваше приятелския режим на Саддам, за да воюва с приятелския режим на аятоласите в Иран. Така Кремъл печелеше, хем от оръжейни доставки, хем от повишената цена на петрола, хем от липсата на реални конкуренти за европейския пазар.

И докато ЕС не вземе радикално решение да ограничи руските енергийни доставки, докато не спре да налива милиарди в режима на Путин, тази касапница ще продължава, докато утре не започне друга, в съседния регион.

ЕС е длъжен да спре да налива милиарди долари на един враждебен и антидемократичен режим, който прави всичко възможно не само за да удържи пазара си, но финансира с тези пари и хибридна война против ЕС, финансира и си купува и медии, и журналисти, че и цели правителства (какъвто е случаят с България).

Само тотален и безусловен отказ от руските енергийни доставки и радикална промяна на енергийната политика на съюза могат да предотвратят и тероризма, и хибридната война. Включително и бързото преориентиране към зелена енергия и електрически автомобили, гарантирано от съответните нормативни актове и държавна политика на всяка държава-член.

И най-важното – да доведат до значително понижаване на цената на енергийните носители.