Да поясним за Каталония…

Когато видях покривите на сградите, качвайки се на басейна на върха на хотела ни Пинеда де мар, се запитах защо не виждам нито един фотоволтаик, нито един соларен панел за подгряване на вода.

Снимка на Пинеда де мар, Каталония. Забележете, че на нито един покрив не се забелязват соларни панели или фотоволтаици. Милиарди и милиарди евро, които биха могли да си спестят в най-слънчевата държава в Европа, отиват в гърлата на енергийната мафия.

Снимка на Пинеда де мар, Каталония. Забележете, че на нито един покрив не се забелязват соларни панели или фотоволтаици. Милиарди и милиарди евро, които биха могли да си спестят в най-слънчевата държава в Европа, отиват в гърлата на енергийната мафия.

Разпитах местните каталунци.
Оказа се, че Испания е единствената държава в света, в която, ако искаш да ползваш слънчева енергия, трябва да плащаш данък на краля (разбирай на централната власт в Мадрид).
Конституционно закрепено е, че слънцето принадлежи на краля.
Този текст бе приет, след като настъпи революцията във ВЕИ, за да възпрепятства хората да използват слънчевата енергия.
Данък слънце ?!
Говорим за държавата с най-много слънчеви дни в годината в Европа – над 300.
Практически Испания има достатъчно пустеещи места, от които може чрез фотоволтаици да захрани с ток половин Европа, но вместо това нейните поданици плащат ток за климатици, които дънят през летните жеги, и вместо да си загряват водата в къщите и хотелите през покрива, те плащат на енергийната си мафия.
По конституция кралят на Испания е с малко правомощия.
Но  свиня ли е?!
Голяма свиня ли е?!
Не говоря за личните му, семейни отношения, където също ни накара да се зададем тези въпроси.
Говоря за факта, че той наследи от баща си политическите механизми на контрол и взаимодействие на политическата мафия в Испания. Такива им ги подаде ген. Франко, който върна династията им на власт.
Франко успя чрез тях да помири нацията и да сложи край на ескалацията на вражда и омраза между ляво и дясно.
За да се стигне до момента, в който в Испания няма разлика между ляво и дясно.
(Споменете си председателя социалист Хавиер Солана, яростен противник на НАТО, как изведнъж се оказа генерален секретар на пакта 🙂 )

Нещо повече – за да се закрепи моделът на политическото и социално паразитиране, се приеха и безобразни закони, които осигуряват на политическите сили гласът на социални паразити. В Испания можеш да работиш една година, след което получаваш още 4 месеца 80% от заплатата си като помощи за безработен. Така, ако работите 1 година за 2000 евро, то още 4 месеца получавате по 1600. После си седите по кафенетата и чакате да свършат парите, след което отново може и да се понапънете 1 година. Това осигурява на политическата клика един сигурен и постоянен вот от социални паразити, които са доволни от положението и чрез техния глас политическата мафия доминира перманентно. Не се чудете защо Испания го закъса. Е,  каталунците не искат да живеят в тази кочина.

Разликата между тук и там е, че все пак при тях си е тяхна енергийна мафия и парите си остават в Испания (е, не в Каталония, де), докато тук ни управлява руска енергийна мафия и парите се източват в посока Кремъл.
Друг е въпроса кои енергийни доставчици са доволни и правят оборот на газ, нефт и други енергоносители, докато испанците плащат ток, който могат да си вземат безплатно от покривите.

Пълно сливане на политическата мафия.
Констатирах, че темата за слънчевата енергия е табу за медиите там и политиците – социалистите и десните си натискат парцалите и си мълчат като п…
След разговори с доста каталунци констатирах, че дори за тях това не е основния проблем, а масираното затискане и премълчаване на проблема е успяло да го изтика някъде в периферията на съзнанието им…
Сега, представете си, че живеете във Варна и за да отидете на плаж в Златните, трябва да платите 8 лева, за да ползвате пътя. Искате да отидете до роднините си в Девня или Шумен – 8 лева. Още 8 на връщане.
Това е таксата, която каталунците са принудени да плащат, за да ползват пътя.
Умножете я по милион всеки ден.
Плащат я само те, а парите им отиват в Мадрид. С тях Мадрид строи магистрали за испанците, по които пътуват безплатно, докато каталунците плащат.

В Каталония живее 10 % от населението на Испания, но произвежда близо 1/3 от БВП. Данъците, обаче отиват в Мадрид и се връща само една малка част от тях.

Проблемът не е от вчера.
Каталунците са потискани от централната власт още през средните векове. Когато през 19 век е отменена Инквизицята, каталунците дори започват да палят и разрушават манастири и църкви. Дотолкова са били отвратени и потиснати от това средновековно ГЕСТАПО на испанската власт, че дори вярата им не ги е спряла да посегнат. Това ще роди и геният на Гауди, който за да върне вярата на хората, строи шедьовъра си – катедралата Саграда фамилия (Светото семейство), заради който милиони туристи от цял свят посещават Барселона всяка година.

sagrada-familia-cathedral-barcelona-catholic-architecture-r

Каталунците са потискани и по времето на Франко, и след това. Факт.
Семката им е друга.
Свободомислещи и красиви хора. Толерантни, дружелюбни.
Разбирам ги напълно и ги подкрепям.

Естествено, за тъпанарите от ЕК моите и техните емоциоални, но най-вече финансови мотиви не означават нищо, но все пак да не забравяме, че в ЕК работят добре платени бюрократи, при които можеш да си свършиш работа най-бързо, ако носиш куфарче с пари…Голямо куфарче с пари.

Да живее свободна и независима Каталония !!!

katalunia