В случая би следвало Прокуратурата на Република България да се самосезира, но ако не го стори, ще го сторя аз.

Да уточня. Според Наказателния кодекс  Чл. 142а.  Който противозаконно лиши някого от свобода, се наказва с лишаване от свобода до шест години.

Законодателят е гарантирал защита на човешката личност, достойнство инеприкосновеността на всяко човешко същество срещу незаконно посегателство. Нещо повече – законът дори предвижда по-сурово наказание за лица, които злоупотребят с властта си и задържат противозаконно някого – Чл. 142а.(2)  Ако деянието е извършено от длъжностно лице или от представител на обществеността в нарушение на службата или функцията му, или от лице по чл. 142, ал. 2, точки 6 и 8, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години.

Не може всеки, на който му скимне, за каквото му скимне, да задържа човешко същество против волята му и да го лишава от свобода, освен в предвидените от закона случаи и предвидените от закона органи. Защото утре подобни индивиди ще решат, че прилагат закона и ще ви измъкнат от колата ви, ще ви проснат на земята, ще ви разбият ченето, самото защото си мислят, че силата е на тяхна страна. А силата трябва да бъде в ръцете на държавата. Силата трябва да защитава човешката личност и неприкосновеност и да гарантира тяхното зачитане наравно с интересите на обществото и като част от тези интереси.

Като човек, който още в студентските си години е давал на прокурор за това деяние един вътрешен министър и четири началници на РПУ в София, мога да заявя, че Прокуратурата гледа сериозно на това престъпление, особено що се касае до извършването му от лица от състава на МВР. Неслучайно и днес прокуратурата повдига обвинения срещу незаконното задържане на хора.

Ето какво е публикувало на стената си във Фейсбук в петък, 10 март лицето Румен Петков, кандидат за депутат и бивш вътрешен министър:

17204393_398417753871814_1861919130_n

Лицето Петков де факто и де юре е уведомило публично, че е осъществен състава на визирания от законодателя състав на престъплението по чл. 142а НК – противоправно задържане.

Един вид – уведомява ни, че е извършено престъпление, но дали е изпълнил задължението, визирано в НПК, Чл. 205. (1) Когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, гражданите са обществено задължени да уведомят незабавно орган на досъдебното производство или друг държавен орган, и дали изобщо го разпознава като престъпление?!

Странен е фактът, че вместо да порицае това деяние, вместо да уведоми надлежните органи, той сякаш по-скоро възхвалява извършителите на деянието. Тук все пак иде реч за публична личност и бивш вътрешен министър. Не ми се мисли как е ръководил МВР, при положение, че не може да разпознае състава на едно престъпление. Нещо повече – дори не се усеща, та и сякаш го възхвалява.

Естествено, написах под поста му, че това е престъпление.  Длъжен е да уведоми надлежните органи. Попитах го с коментар под статуса му това да не са някакви нови есесовски шпицкоманди за лов на хора?! Констатирах, че на следващия ден статусът му бе заличен, но съм запазил фотокопие на публикуваното, както и линк на самия статус.

Късно е чадо, мандалото лопна!

Сега би следвало прокуратурата да се самосезира, а лицето Петков да окаже съдействие за разкриване на извършителите – цитираните местни лидери Антон и Георги.

При отказ от съдействие Наказателния кодекс визира и следващата хипотеза – предвижда наказание и за онзи, който спомогне на лице да избегне наказателно преследване.

НК Чл. 294. (1)  Който спомогне на лице, извършило престъпление, да избегне или да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване или да остане ненаказано, без да се е споразумял с това лице, преди да е извършило самото престъпление, се наказва за лично укривателство с лишаване от свобода до пет години, но не с по-тежко наказание от предвиденото за укривания.

А след него идва и текстът на НК Чл. 290. (1) Който пред съд или пред друг надлежен орган на властта като свидетел устно или писмено съзнателно потвърди неистина или затаи истина, се наказва за лъжесвидетелствуване с лишаване от свобода до пет години.

Ние не бива да се чудим, че обществото ни се фашизира и се рекламират въоръжени банди от псевдопатриоти, който всъщност осъществяват престъпления. Не бива да се чудим защо мутри спират коли и пребиват семейства, чувствайки се недосегаеми и над закона. Не бива да се чудим защо 17 годишен младеж пробожда 15 годишно момче и две години учители и съученици затаяват извършителя.

Не бива да се чудим, че олигофрени, увити с парцали наподобяващи руското знаме, гонят и заплашват сирийски бежанци от името на България и българските граждани.  И то не само срещу хора, които са изпаднали в крайна нужда, бягайки от касапница, в която могат да загубят децата си, а дори и срещу собствените си съграждани. Това не е случайно. Запитайте се кой им плаща?! Кой им спонсорира изявите и медийното присъствие?! Запитайте се кой и защо сее омраза, страх, вражда?! Кой има полза от това?!

Насаждането на омраза – етническа, религиозна, расова е част от общия план за дестабилизация на обществото и държавата ни.  То също е санкционирано от законодателството и това не е случайно –

НК Чл. 162. (1) Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

НК Чл. 164.  Който проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза на религиозна основа чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин, се наказва с лишаване от свобода до четири години или с пробация, както и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.

Не бива да се чудим, че отделни индивиди са подвластни на внушения от медии и публични личности, още повече, когато те не само, че не отричат антихуманноста и фашизирането, а ги възхваляват и провокират. Не бива да се чудим, че българинът се фашизира, защото няма адекватна реакция нито от съответните органи, нито от медиите, подвластни на мафията.

По същият начин преди 84 години се фашизира немската нация, измествайки истинските причини за проблемите си и позволявайки на един психопат да вземе властта по напълно демократичен начин, след което платиха цената за идиотията си  с живота на 20 милиона германци.

По сходния начин обществото ни е закърнява, станава нечувствително и вижда прашинката на перваза, която му сервират медии и политици, но не и гредата в окото си.

В нормална държава, след подобно изява, един политик ще е разпънат от медии и прокуратура и ще бъде принуден да си подаде оставката. В нормална държава, където думите достойнство, чест и законност имат значение. Не знам дали за Румен Петков тези думи означават нещо?! Не знам дали изобщо разбира техния смисъл?! Очаквам единствено Прокуратурата да си свърши работата и да издири и накаже есесовската шпицкоманда за лов на хора, която лицето Петков визира в статуса си.

И малко „усмивки от старите ленти“:

2

3