Пресконференцията на Инициатива „Справедливи цени на горивата“ в БТА. Пълен запис.

На пресконференцията бяха изнесени потресаващи данни, които т.нар. национални медии услужливо пропуснаха да отразят. Акцизът върху горивата е най-нисък в България в сравнение с цяла Европа, а плащаме горива на цените в Германия. В Германия акцизът върху един литър гориво е 1,20 лв. В България – само 65 стотинки. Немската хазна прибира от всеки литър 1,20 лв. и ги харчи за нови магистрали, за социална политика, за училища, болници. В България разликата от 0,65 лв. до 2.00 лв я прибира картелът.

Въпреки това за последните 8 години рафинерията „Лукойл Нефтохим” в Бургас е отчела общо 55 милиарда лева приходи. А не е декларирана дори една стотинка печалба.

Веригата бензиностанции „Лукойл България“ има 16 млрд. лв. приходи за последните 4 години и отново нито една отчетена стотинка печалба.

Шокиращите данни изнесоха на пресконференция  експерти от гражданско сдружение „Справедливи цени на горивата“.

„Сравнихме цените на горивата в Европа и в България. В определени моменти превишението на цената на бензина у нас достига 30%, а при дизела – 50%“. Цената на петрола пада, а цените по бензиностанциите не се променят. И тази ситуация се повтаряше неколкократно“. (33 мин.)

Според експертите положението в България е следното – един монополист-производител държи 80% от данъчните складове за горива, а други 15% са при силно зависима от него фирма. Ако някой се опита да внесе по-евтино гориво, той е принуден да ползва складовете и да плати такса, което прави невъзможно да се предлагат горива на нормални цени.

Държавата години наред създава умишлено високи прагове за лицензиране на нови данъчни складове, така че в момента няма как да се внесе по-евтино гориво и да се предложи на нормална за българите цена.

Експертите разясниха, че акцизът спокойно може да се повиши най-малко със 100 лв. на 1000 литра, без да се повишат крайните цени. Така в хазната ще влизат милиарди левове, вместо да ги прибира картелът.

Нашата цел, заявиха от Инициативата, е да информираме българите и да принудим държавните институции да си свършат работата и да защитят националния интерес.

Пълен запис на пресконференцията.

http://www.bta.bg/bg/live/show/id/0_tq9ie5hd