brejnev_jivkov-2

Любовни целувки, струващи на българския народ милиарди лева ежегодно.

Малцина българи знаят, че Народна Република България е първата държава в Европа, която започва да работи с продуктите на „Монсанто“ – пестициди – още през 60 – те години, както и да въвежда в селското стопанство техни хибриди още в началото на 80-те години под вещото ръководство на БКП и др. Тодор Живков. Не се притесняваха другарите да ръсят с американското ДДТ на „Монсанто“, ама никак.
Проблемът идва от това, че 4 десетилетия България е принудена да предава селскостопанската си продукция на СССР под себестойност и режимът на Живков търси по-евтин начин да се произвежда повече продукция.
Практически селското стопанство се дотира от малкото печеливши промишлени отрасли, въпреки че надниците на работещите в селското стопанство са по 1, 2 лева.
Когато разговарях с един от счетоводителите в Стопански отдел на Политбюро останах потресен от чистосърдечните му признания. Той заяви, че когато започвал като млад счетоводител всяка година се е чудел как така ТКЗС-то им произвежда продукция, като може да храни 100 хиляден град, а като удари калема, все излизат на загуба. После същото било и при окрупняването на ТКЗС-тата в АПК.
Накрая, разправя той, когато дойдох в Стопански отдел и видях на какви цени буквално подаряваме продукцията си за жълти стотинки, ми стана ясно, че няма как да сме на печалба. А продукцията беше огромна. И въпреки почти безплатния бригадирски труд.
Явно в началото на 80-те години режимът на Живков е решил да прибегне до крайни мерки, и не се чудете, че днес комунистическите клефуци, които се превърнаха в едри земевладелци и арендатори работят масово с хибридни сортове.
Сетих се за това, когато минавайки през Добруджа, забелязах огромните масиви, засети с някакъв странен слънчоглед, който по-скоро прилича на маргаритки – ситни малки пити, засети нагъсто. Видях и по десет слънчогледови пити на едно стебло. Спомням си как изглежда една истинска пита слънчоглед, та се сетих и за Монсанто, БКП и Живков…Днес логиката е друга, но клефуците са същите…

Всъщност, интересно ми е как феновете на теорията за световните конспирации сега ще обясняват как лошите американци управляват света, при положение, че „Монсанто“ бе купена наскоро от немската фирма „Байер“ ?! Чакаме опорни точки от Кремъл…