От моя кореспондент в Москва.
Върви усилена агитационна подготовка за предстоящия парад на 9 май.
Да припомня, че в Деня на Европа, ден на Мира, Русия е единствената държава, която продължава да провежда военни паради и да дрънка оръжие. Е, понякога танкове гаснат на площада, ама това са подробности.
Но!
Какво забелязват зорките ми очи?!
13124766_1089470194445910_4943100465106530114_n

Гледал съм документални кадри за превземането на остров Иво Джима, заснети от американски военни оператори през февруари – март 1945 г. и ясно разпознавам кадрите, които руските агитидиоти са използвали в пропагандните си материали. Е, толкова ли не намериха кадри от свои оператори или фотографи?!

Да поясня – в същия момент американската армия се бие на няколко фронта. В Тихия океан – срещу Япония, в Европа настъпва през Италия към Германия, а вече са отворили фронта през Франция, Белгия и Холандия.

Въпреки това, хиляди американски кораби не спират да доставят безвъзмездно оръжие, боеприпаси и продоволствия  на СССР за милиарди долари – танкове, оръдия, самолети, дори цели кораби, джипове, двигатели, машини и оборудване за производство, ботуши, униформи, милиони тонове храни…(ако се вгледате в кадрите от влизането на Червената армия в София, ще видите че са с американски джипове и камиони).

Битката за остров Иво Джима е една от най-свирепите битки във ВВС. Счита се, че овладяването на острова практически решава войната срещу Япония, защото самотния японски остров насред нищото в Тихия океан отстои на около 1000 км. от Япония и се превръща в основна база за бомбардирането на Япония. В битката за острова, макар и малка по мащаб и брой на въоръжените сили, американците дават чудовищни загуби – над 28 000 жертви за няколко дни, от които 6800 убити. Нетипично жертване на жива сила за американската военна машина, чийто основен принцип е съхранение на живота на собствените войници. В кадъра, който руската пропагандна машина съвсем малоумно използва, е запечатан точно моментът, в който американски войници забиват знамето на върха на острова…

gx620_2495788

Американски войници забиват знамето на върха на о. Иво Джима.

Е, за разлика от СССР, който окупира, експлоатира и освини цяла Източна Европа, американците протегнаха ръка на победена Япония, изляха милиарди долари в съвземането и възстановяването на победена Япония и само след няколко години се заговори за японското икономическо чудо. Същото се случи и със Западна Германия.

Днес победената тогава Япония, без да разполага с някакви сериозни запаси от природни суровини, нефт, газ, злато, диаманти и прочее, произвежда два пъти по-голям брутен вътрешен продукт от „победителя” Русия. Победена и окупирана Германия – също.

1

Брутен вътрешен продукт на победените Япония и Германия в сравнение с този на Русия. Да уточним – двете държави са близо 50 пъти по-малки от Руската федерация и не разполагат с природни суровини като нефт, газ, злато, диаманти, въглища и прочее. Но разполагат с най-ценното – работливи и умни хора.

2

Е, те не правят паради и не дрънкат с оръжия. Те работят, творят, произвеждат. Не завиждат, не мразят. И гледат напред!

А някои руснаци продължават да живеят с лозунга „Напред към Берлин!“ Изписан на немските им или японски автомобили. А на нас ни остава само да добавим – „Да, напред…за резервни части…“

3