Аз искам да уверя фрау Меркел,
че тръбите на Северен поток 2 ще си ги бие у главата.

2.jpg
Какво се опитва да прави Германия зад гърба на Европа и най-вече за сметка на Полша, Украйна и Балтийските страни?!
Неслучайно предишният германски канцлер Герхард Шрьодер постъпи на работа в Газпром със 100 000 евро месечна заплата, веднага след като напусна канцлерството.
Германия  се опитва да си достави руски газ по дъното на Северно море, като ще финансира и строителството, изливайки поне 20 милиарда евро.
Къде е абсурдът?!
Забележете! Това се случва, въпреки че Русия е наложила ембарго на европейски стоки и производители на селскостопанска продукция.
Забележете! Това се случва, когато твърдим, че срещу Русия се налагат санкции.
Явно германските управляващи желаят да захранват Русия със стотици милиарди всяка година. Стотици милиарди, които Русия използва за въоръжаване до зъби, за танкове и ракети, насочени срещу нас.
Стотици милиарди, с които Русия подкупва политици и правителства в Източна Европа, а през последните години и в Западна и които използва за създаване на цяла верига от политически партии – крайно леви и крайно десни псевдонационалистически структури, пълни с лумпени (слава Богу, лумпените в Европа са малко). Стотици милиарди, с които Русия купува медии – телевизии, радиостанции, преса, електронни издания и подхранва хилядна армия от журналистическа паплач, която трови с дезинформация и лъжи и облъчва всички ни с идеологемите на руския енергиен империализъм. Както и фабрика с хиляди тролове в социалните мрежи.
Нещо повече. Ясно е на всички, че една част от тези безконтролни и безотчетни милиарди, които Кремъл прибира ежегодно, се използват за финансиране на тероризъм.
От поне 4 десетилетия Русия излива милиарди в подържането на диктаторски режими, като този на Садам, Кадафи и Асад, за да дестабилизира Близкия изток – единственият конкурент на Русия за Европейския пазар. Оръжие за 25 милиарда долара беше доставено на Садам, за да може да разпали и подържа война с Иран и за да нападне после и Кувейт. Последните 5 милиарда дори му ги опростиха. България също „изгоря” със стотици милиони, подпомагайки с доставки режима в Багдад по настояване на Кремъл.
Близкият изток е богат на петрол и газ, които за разлика от руските, са лесни и евтини за добиване, а що се касае специално за петрола, за разлика от сорта Уралс, който е пълен с примеси и сяра, петролът там е и доста по-чист и евтин за преработка и неслучайно доскоро рафинерията на Лукойл работеше с иракски петрол (В Бургас смяната се усети по миризмата на сяра.) Единственият полезен ход на Русия е да продължи да дестабилизира региона, за да не могат да се изградят конкурентни на руските газопроводи и нефтопроводи за Европа – основният пазар на руския газ и нефт.
Гледайте къде отиват парите, за да разберете кой има интерес от дестабилизация и тероризъм.
Не се учудвам и на вялата реакция на САЩ. Първо, след шистовата революция, САЩ се превърна също в крупен производител. Знаете, че там цените на горивата са два пъти по-ниски от тези в Европа. Е, за чий му е на САЩ да осигурява мира, харчейки милиарди и рискувайки живота на свои граждани?! За да осигури по-евтини енергийни източници за Европа ли?!  Ясно е и, че докато европейската икономика няма достъп до алтернативни евтини енергийни източници, конкурентноспособноста на американската икономика ще расте, защото в производството и транспорта на единица стока или услуга американският производител влага по-малко средства. Вижте и курса на долара спрямо еврото през последната година!

Но да се върнем към Меркел и Русия. Не за първи път Германия се заиграва с Русия на гърба на източноевропейски народи. Години наред държави като България и Украйна плащат за руския газ двойно по-висока цена от Германия.
Чехия и Унгария, където думата Русия се счита за мръсна дума и обществото отдавна е постигнало съгласие по този въпрос, още преди години си осигуриха диверсификация чрез газ от Северно море и успяха да свалят цената на руския газ. Там номерата на продажни русофили не минават, да не говорим, че съпротивата срещу СССР в тези страни беше дори и вътре в комунистическите партии. Спомнете си, че през 1956 г. СССР нахлу в Унгария, за да потуши въстанието на унгарския народ, като за назидание руснаците обесиха министър-председатела Имре Наги, заедно с няколко министри  от кабинета му – все унгарски комунисти, а в Чехословакия нахлуха след 12 години, през 1968 г. с 600 000 военен контингет и 6000 танка, като бяха принудени да отвлекат в Москва първия секретар на комунистическата партия Дубчек, за да поставят на власт удобни мекерета.

Ние не можем да се сърдим на Меркел, че иска да осигури по-евтин газ за мощната германска икономика, която произвежда два пъти по-голям брутен вътрешен продукт от този на цялата Руска федерация. Още по-малко можем да се сърдим на самите германци, които работят яко, с душа и сърце, защото всички знаем какво и как произвеждат. Само човек, който не е работил в живота си,  не може да не си даде сметка и да не оцени с какъв труд, усилия, дисциплина, иновации, учени и традиции се гради такава икономика…

Ама нали все пак говорим за общ европейски дом, за ясни правила?! Защо цената на газа да не е еднаква за всички държави-членки?! Как икономиката на една държава, която плаща с 20,30,40% по-скъп газ ще бъде конкурентна на немските производители?!  Какви сметки ще плащат хората в тези държави за отопление, горива и каква ще е тяхната покупателна способност?! И това се случва на фона на изискванията за диверсификация.

Е, как да се случи тази диверсификация, когато руската армия е в Нагорни Карабах и газопроводът Набуко не може да се случи?!
Как да се случи тази диверсификация, когато режимът на Асад отказа през Сирия да преминат газопроводи към Европа от Катар, Египет и Саудитска Арабия. Нещо повече – Асад, противно на всяка логика, не разработи собствените залежи на Сирия, които по последни проучвания също са сериозни. Само и само да угоди на господарите си в Кремъл. Днес Сирия можеше да бъде благоденстващ рай, а не развалина.

2

Сирия стои на пътя на основни трасета на газопроводи и нефтопроводи. Това е причината Кремъл да поддържа режима на Асад, който не допусна през територията на Сирия да преминат конкурентни на Русия трасета за Европа. Това е и основната причина за дестабилизация на района.

А фрау Меркел се кани да налива още милиарди в бездънните джобове на Кремъл.
Сега на пътя на тези проекти стои ново препятствие – потенциалната дестабилизация на региона, който може да предизвика кюрдския въпрос. Ако човек види етногеографската карта на Кюрдистан, ще разбере, че това е следващият проблем, на който руският енергиен империализъм ще заложи, защото през тази територия трябва да преминат конкурентни продуктопроводи за Европа. Над 30 милиона кюрди живеят на територията на четири държави – Турция, Сирия, Иран  и Ирак.
Няма сериозен инвеститор, който ще хвърли милиарди в продуктопроводи към Европа, докато в региона цари несигурност, тероризъм и политическа дестабилизация. Това устройва Русия. САЩ също.

Gegenwärtiges_Kerngebiet_der_kurdischen_Siedlungsgebiete

Етногеографска територия на Кюрдистан. Територия, през която също трябва да преминат конкурентни на руските газопроводи.

Русия поддържа проруско правителство в Армения, за да предотврати възможността за прокарване на газопровода Набуко, свързващ големите газови находища в Каспийско море. За целта постоянно се разпалват конфликти с Азербайджан в спорната територия около Нагорни Карабах. Не виждам и как биха могли да се  прекара през Грузия, още повече, че през 2008 г. Русия най-нагло и то по време на Олимпиадата нападна Грузия, бомбардира и срина град Гори, като отцепи от Грузия анклава Абхазия. Сигурен съм, че дори и да се заговори за алтернативно трасе през Грузия, реакцията на Кремъл ще е незабавна. Ето защо е необходимо възможно най-бързото приемане на Грузия в НАТО. Нека тогава опитат. Понеже следя и политическите процеси в Грузия – мога да заявя, че Кремъл отделя доста сериозен ресурс за подкупване на местни политици и за поддържане на политическа дестабилизация в тази държава.

Сигурен съм в едно. Касапницата в Близкия изток ще спре, ако ЕС приеме, че нито капка руски газ и нефт не бива да влиза в Европа, ако успее да изгради и поддържа единна енергийна политика със строги принципи на диверсификация и единни цени за енергийни доставки на територията на съюза. Иначе как да градим общ дом, докато всеки дърпа килимчето към себе си, а отделни правителства се опитват да лобират за своите енергийни фирми и даставчици?!

И тук иде ред да споменем и България. Най-бруталния пример на пълна хегемония на руския енергиен империализъм – 100% руски газ и 90 % горива. Брутален картел при горивата, формиращ свръхпечалба от поне 20% горница. На моменти цената на дизела в България без ДДС и акциз дори беше с 50% по-скъпа от тази в повечето европейски държави. Сериозен дял и в производството на най-скъпия ток от ВЕИ. Години наред България плаща за руския газ най-високата цена в Европа (след Украйна). По тази причина цели сектори от икономиката ни фалираха или се гънат от неконкурентоспособност. Няма как да оцеляваш, да инвестираш, да плащаш добри заплати, когато в химическата индустрия, азотно-торовата, циментовата, металургичната, в себестойността на произведеното цената на газа достига до 50-60% от стойността на произведеното. Колкото и да укриваш данъци, колкото и да не плащаш заплати, няма как да компенсираш и да си конкурентен. Нещо повече – милиони българи години наред плащаха непосилни сметки за парно отопление. Заради същия този най-скъп руски газ за България. Да сте чули някой политик, някой държавник, някой журналист или експерт да излезе и да заяви открито – „ Да, това е така, защото плащаме най-скъпия руски газ!” Години наред пълно мълчание и покриване на истината. До 2007 г. беше възможно счетоводно прехвърляне на загубите на топлофикационните дружества към печеливши енергийни сектори. Това пък спъвеше нови инвестиции в енергетиката, защото вместо да се насочват средства към нови енергийни мощности, се покриваха загуби. След 2007 г., когато това вече стана невъзможно, започна да се лансира версията, че се крадяло, че Вальо Топлото бил виновен. Е, колко да е откраднал?! Един или два милиона?! Говорим за загуби от стотици милиони ежегодно. Накрая жертвения агнец, който подхвърлиха за заблуда, взеха, та го оправдаха. Но успяха да излъжат българите, че причините са другаде.  Умишлено законодателят не прие години наред законодателни промени, за да затлачи още повече положението и да се настройват съсед против съсед, да се създава несигурност и илюзията, че сметките са скъпи, защото някой се закача нелегално, защото не се отчита правилно и т.н. Днес хиляди българи треперят пред съдия-изпълнители заради неплатените си сметки за парно и възможността да загубят жилищата си  и отдавна си резнаха тръбите. А най-любимото ми е, когато някой русофил ми го заяви. Защо ли се отказват от парното и не искат да хранят паразитната империя?! Нещо не ги устройва руския газ, май?!

Но никой, никъде официално не споменава истинската причина – най-скъпия руски газ за България. Темата продължава да е табу и за медиите.

Спомняте ли си Южен поток?! За да го прокарат, създадоха политическа дестабилизация и хвърлиха България за пореден път в хаос.  През февруари 2013 г. умишлено бяха отчетени силно завишени сметки за ток, засечени в удължен период и то в най-студените дни. Вълната от протести неслучайно тръгна от Варна, но бързо беше пренесена в София, последва сблъсък между платени мутри и полиция на Оролв мост и премиерът Борисов театрално хвърли оставка.

Последваха избори, в които откровено  кремълските партии ДПС, БСП и Атака се сдобиха с мнозинство, но се наложи правителството на ДПС да се състави с един недостигащ глас за осигуряване на кворум – гласът на Волен Сидеров. И на последния идиот му стана ясно за какво иде реч. А когато тези самозабравили се слуги на руския енергиен империализъм най-нагло гласуваха и назначиха за шеф на ДАНС лицето Делян Пеевски – депутат от ДПС, чашата преля.
Тогава първоначално се говореше, че Южен поток ще струва 2 милиарда, после станаха 3 милиарда, после 4 милиарда, накрая вече се лансираше сумата от 8  милиарда лева. Е, не бива да ни учудва, при положение, че километър газопровод в Русия струва 10 милиона евро, а същия газопровод през тундрата във Финландия – само 2 милиона.

Задкулисната договорга на Кремъл с техните австрийски партньори от ОМВ беше този газопровод, който щеше да захранва Австрия и Италия, и да превърне самата Австрия в основен разпределителн пункт за Централна Европа, да бъде построен на наша територия с български пари и за сметка на България. Е, открадвайки поне 50 % от сумата с изкуствено завишване на стойността му. Понеже не се случи, същата сума я откраднаха от КТБ.
Спомняте ли си, как след като проектът пропадна, из разни паразитни медии се лансира тезата на Путин, че България губела по 400 милиона от загуба на транзитни такси?!

ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА. Спомняте ли си, че по време на преговорите за Южен поток, както и при последвалите подготвителни действия, „откриване” и прочее никой нищо не спомена за транзитни такси и 400 милиона. Ама никой! Нещо повече – съвсем официално се обяви, че Бърлгария НЯМА ДА ПОЛУЧАВА ТРАНЗИТНИ ТАКСИ ПЪРВИТЕ 15 ГОДИНИ. И то пресметнато при пълен обем на газопровода, което практически е невъзможно да се случи. И изведнъж Путин и продажната русофилска паплач у нас заявиха постфактум, че България губела. Значи, първо няма транзитни такси поне 15 години, а после – били сме изгубили пари от транзитни такси. Има ли още идиоти, които вярват на тези брътвежи на кремълското гномче?! Да, България загуби 4 милиарда, които бяха разграбени от КТБ – банката, през която трябваше да се финансира проекта и то разграбени  от същите мекерета. А да сте чули някой от акционера в КТБ – руската Внешторгбанк да си търси парите, дивидентите и загубите?! Не, нали!? Значи парите са отишли при правилните хора.
Колко е къса паметта на някои „другари”, а?!

Днес ЕС има нужда от нова политическа визия и воля, за да предотврати тези практики още в зародиш. Полша построи терминал за втечнен газ, от който правят доставки и за Украйна. Литва също. Строи се терминал за втечнен газ и в Гърция, а предвид факта, че в Средиземно море, в акваторията на Израел и Египет се откриха огромни газови находища с общо над 2 трилиона куб.м. газ. България би могла да се окаже важен коридор за тези доставки. Никак не подценявам и факта, че все пак и най-накрая започнаха проучванията и в български териториални води. Друг е въпросът, дали руското енергийно лоби във властта ще договори изодни условия с концесионера.
ЕС не бива да се отказва и от възможността за осъществяване на Набуко, както и от все по-сериозно инвестиране в алтернативни енергоизточници.

Има все повече алернативи и искам да припомня не само на фрау Меркел, а на всички европейски политици, какво стори последният истински политик на Запада – Роналд Рейгън. Наложи тотално технологично ембарго на СССР, договори с големите производители сваляне на цените на петрола, златото и диамантите – основния източник за приходи на паразитната империя и само за по-малко от две години колосът с глинени крака СССР се срути, Западна и Източна Германия се обединиха, а цяла Източна Европа се отърва от руския ботуш и пое глътка свобода и независимост.
Това е политиката, която се доказа във времето и чиито плодове днес берем.

И неслучайно казвам, че Роналд Рейгън беше последният велик политик, защото след него настъпи нравствен и политически вакуум не само в Европа, но и в САЩ, а Кремъл бързо се преориентира, и само през 1990 г. ченгетата от КГБ откриха над 150 външнотърговски банки във времето на най-голямата анархия, умишлено предизвикана от тях самите, за да могат по-бързо да разграбят икономическия актив на империята и да се превърнат в нова буржоазия от олигархичен тип. През последните години Кремъл успя и да осребри  новото покачване на цените на петрола и газа, като делът на нефтът и газа в брутния вътрешен продукт достигнаха до 70%.  Съдейки по този показател, ние спокойно можем да определим съвременна олигархична Русия като катун с ракети, който се издържа от износ на суровини – над 95 % от БВП. И по най-малоумния начин го използва за да настрои целият свят против себе си, дори и най-близкия народ – украинският.
Днес ЕС има нужда от лидери, подобни на Рейгън, който смело заяви: „“Руснаците имат пушки. Много пушки. Аз ще ги накарам да ядат само тях.“ И го стори.

Роналд-Рейгън-1024x797
Защото е абсурдно и тъпо Европа да плаща стотици милиарди за руски нефт и газ годишно, като сама финансира строежа на танкове и ракети, насочени срещу нас, срещу гражданите на Европа, като сама финансира руския енергиен империализъм и неговите пипала от паразитни политически структури, като сама провокира нови корупционни практики.

На Европа са потребни ново политическо мислене, защото макар и икономически гигант, тя е политическо джудже. На Европа са нужни единство и солидарност, а не Северен поток 2. По тази причина смело мога да заявя на фрау Меркел, че тръбите ще си ги бие у главата.

А що се отнася до България – няма малки и големи народи. Има тъпи и умни народи. Има разединени и сплотени народи. В нашата история сме доказали, че когато народът е сплотен, дори и Великите сили са безсилни. Ще припомня Съединението и факта, че България тогава се опълчи на две велики сили, властващи в Централна и Източна Европа – Руската и Австро-Унгарската империи и по най-груб начин погази Берлинския договор, с който разкъсаха българските земи, като дори Русия се принуди да скъса дипломатически отношения с България, да организира преврати, метежи, убийства на български патриоти, за да си върне контрола. Нищо ново под слънцето. Ние трябва да знаем нашия, български интерес и дружно да го отстояваме, като не позволяваме на продажната политическа клика да го продава за пореден път. За тази цел ние сме длъжни да търсим и да си изградим критерии, по които да разпознаваме истината от лъжите и манипулациите, защото само истината ще ни направи свободни. И независими. А не примирението, заблудите и наведената глава.

И само се замислете защо Кремъл години наред не разрешава на България да добива собствен газ и нефт, при доказани още през 1963 г. значителни запаси. А и сами можете да си отговорите на въпроса защо вече четвърт век нито едно правителство не се опита да ги добие и да облекчи българските граждани и българската икономика от тежките окови на руския енергиен империализъм?!