A32380-W360H270P4X3

Сега…
Г-н Борисов, може би нямате време за незначителни неща, докато режете лентите,  за да отговори на несъществени въпроси, но ми се ще да отчетете пред българското общество какво сториха по въпроса двете Ви правителства и защо България продължава да плаща най-скъпия руски газ?

Има ли съпротива, има ли саботажи, има ли политици, лобисти и политически структури, които работят против българските национални интереси?! И понеже всички знаем отговора – посочете ги! Докажете, че сте Министър-председател на независима България, а не генерал-губернатор на Задунайская губерния

Китай вече има над 10 терминала за втечнен газ.
Дори през 2015 г. там се построи и първият частен терминал.
В световен мащаб доставките на втечнен газ бележат ежегоден ръст от 8 %. Тенденцията е стабилна и ще се запази до 2020 г. Прогнозите сочат, че до 20 години 75 % от доставките ще са чрез втечнен газ. Дори Катар построи инсталации за втечняване, за да избегне несигурността и зависимостта от газопроводи.
Русия инвестира безумни милиарди в газопровода „Силата на Сибир“ за да има достъп до китайския пазар, който продължава да расте. Но!
Наскоро в Австралия откриха най-голямото шистово находище в света, а северна Америка вече се превърна в износител.
Русия буквално изу гащите пред Китай при подписване на договора за „Силата на Сибир“ и какъв ще е икономическия ефект, е ясно отсега.
Как стоят нещата тук. България продължава да плаща най-скъпия руски газ в Европа и цели сектори от икономиката ни колабират заради неконкурентност. В Гърция има един терминал, планирани са още два.
В средиземно море край Израел се откриха две огромни находища – Тамар – 450 000 000 000 куб. м. и Левиатан – 800 000 000 000 куб. м. и Израел също влезе в клуба на сериозните играчи на газовия пазар. Дори Газпром се опита да сключи още през 2013 г. договор за дистрибуция от находището Тамар. Е, уйдурмата се разтури в последния момент.
Миналата година италианска компания откри най-голямото газово находище в Средиземно море – в териториални води на Египет – над 1 200 000 000 000 куб. м. и Египет и Италия започват съвместната му разработка.
Полша, която се превърна вече в една от водещите икономики в ЕС, завърши строителството на огромен терминал за втечнен газ на стойност 1 млрд. евро край Швиноуишче.
Още през февруари 2014 г.от Южна Корея към Литва отплува плаващ терминал на стойност 300 млн. долара. Литовците го кръстиха „Независимост“.
Това не е боен кораб, но Литва го използва много по-ефективно, отколкото Русия единствения си самолетоносач. Това оръжие позволи на Литва да свали цените на руския газ с близо 30 %. За литовците това е символ на по-ефективно икономическо оръжие срещу Русия, отколкото всеки военен кораб. Дори името на кораба говори само по себе си – „Независимост“.
Къде сме ние, г-н Борисов?!
Какво направи през цялото това време и първото Ви правителство и днешното?!
Защо България продължава да плаща най-скъпия руски газ?!
Защо цели сектори от икономиката ни колабират, а други отдавна фалираха?!
Защо хората продължават да свалят радиатори, а през монопола на Газпром в посока Кремъл продължават да изтичат милиарди и милиарди ежегодно?! По най-високите цени!!!

Питам, с ясното съзнание, че над 30% от българската икономика се намира в ръцете на руския империализъм, че най-големият производител на най-скъпия ток от ВЕИ в микса отново е руска фирма, че телекоми и аптечни вериги са руска собственост, че ДПС също е руска собственост, да не споменавам Атака и БСП…

Питам – българският парламент руска собственост ли е?

А за монопола на Лукойл да не питам, че ми причернява пред очите…