444

Комунистите и русофилите много обичат да изтъкват какъв пазар била имала България в необятния СССР, какъв свръхпроизводител на селскостопанска продукция е била.
Вадят статистически факти от 60-те, 70-те, 80-те години.
Приемам, че са верни.
Само с едно уточнение.
България е произвеждала огромна селскотопанска продукция и преди 1944 г.
През 1939 г. България има 39 милиона глави добитък. В първата тройка е в Европа по производство на жито на глава от населението. На тютюн също.  Дори е на първо място в Европа по производство на аспержи и втора в света.
Само един факт – когато Червената армия нахлува по българската земя през 1944 г., Кремъл си присвоява на символична цена 25 000 000 кг. тютюн  (25 милиона кг.) и го продава на САЩ по международни цени. Съща е съдбата и на 5000 кг. розово масло (по-скъпо от златото). Същата е съдбата и на огромно количество лавандулово масло. Това е между другото. Извън издръжката на съветския окупационен корпус от 300 000 щика, останали в България до 1947 г. Издръжка по-голяма от бюджета на държавата. Единствения , който възразява срещу този пладнешки грабеж е Трайчо Костов. Знаете съдбата му.  Той е и единственият висш комунистически функционер, за който няма данни да е сътрудничил с царската полиция или Гестапо, за разлика от цялата останала пасмина, назначавана от Кремъл в марионетните правителства след 1944 г..
Но да приемем едно към едно фактите на комунистическата статистика, че България е имала голямо производство и след 1944 г., като изключим десетилетието след насилствената колективизация, когато е разбито земеделието ни, земята е иззета от селяните, а милиони от тях ще бъдат принудени да се заселват в градовете, където започва безумна индустриализация с остарели и неефективни технологии.
Да приеме, че България наистина и имала свръхпроизводство.
Вярвам на счетоводителя от стопански отдел на ЦК на БКП.
Защото в разговора си с него той ми каза: „Започнах като обикновен счетоводител в ТКЗС, после в АПК. И винаги съм се чудел защо излизахме на загуба. Произвеждахме продукция, която можеше да изхрани един стохиляден град, произвеждахме я с практически безплатна работна ръка – лев , два надник и с помощта на почти безплатен бригадирски труд на ученици и студенти.
И въпреки всичко, бяхме на загуба. Когато започнах работа в ЦК, разбрах защо, когато видях договорите и цените, по които изнасяхме. Ние бяхме длъжни да изнасяме за СССР  селскостопанската си продукция под  себестойност. Затова още през 1960 г. България фалира, а през периода 1961 – 1964 г.  дори бяхме принудени да предадем на Кремъл целия ни златен резерв в БНБ – 32 тона злато. Затова фалирахме и през 1969 г. А след 1980 г., когато Кремъл започна да изпитва сериозни трудности с набавяне на валута и резнаха енергийните доставки, се стигна дори и до режим на тока, купони за бензин. Междувременно не ни беше разрешавано да търгуваме свободно с останалия свят. Да не би да забогатеем случайно.”
И си спомням, че пенсията на баба ми през  1987 г. беше 50 лв., заплатата на инженер – 200 лв., а литър бензин струваше вече 1 лев.
Та, питам ви?! Да приемем, че България е имала свръхпроизводство.
Защо тогава през 1989 г. България осъмна с колосален външен дълг от 10 милиарда долара?!
600 милиона пенсии като тази на баба ми!!!
Защо, като е имала свръхпроизводство,  през 1989 г. осъмна като най-бедната държава в Европа, с най-ниски пенсии и заплати и веднага над 1 милион българи, търсещи нормален живот, избягаха?!
Защо?!
Как така, хем  е имала свръхпроизводство,  пък пенсиите бяха по 50 лв, а заплатите по 200 лв.?!
Как така, хем  е имала свръхпроизводство и „необятния съветски пазар”, пък е най-бедната държава в Европа, с най-ниски пенсии и заплати и с постоянен дефицит, дори на основни стоки?!
Как?! Защо?!
Това не бяха пенсии и заплати, а подаяния. Затова и масово се крадеше от държавното, затова в магазините постоянно имаше опашки  за това или онова, затова имаше постоянен дефицит дори на тоалетна  хартия и кафе. Затова портокали и банани „пускаха” само по Нова година, а пресни зеленчуци и плодове имаше само през сезона им, докато оранжерийното българско производство се караше дори със самолети за плюскалниците в Кремъл.
За Бога, когато все пак „пуснеха” по книжарниците някоя свястна книга,  принуждаваха хората  да си я купуват с два тома събрани съчинения на Живков, които незабавно отиваха в нужника, щото и тоалетна хартия беше дефицит.
За почти половин век „народната власт“ с почти безплатна работна ръка дори не успя да прокара една магистрала през държавата. България беше единствената държава в Европа без магистрали. Е, и Албания, де.
Да не говорим, че на българите беше забранено да пътуват свободно зад граница, а на самата граница застрелваха в гръб при опит за бягство. Пребиваха и осъждаха на затвор за виц.
Да не говорим, че българите нямаха право да изпращат децата си в престижни университети, беше им забранено да имат собствени фабрики, предприятия, цехчета, мандричка дори…
Ето тези факти отказа да влязат в учебниците по история днешният  български парламент, г-н Борисов. Барабар с управляващото мнозинство. Случайност?!

За да преминем от миналото в настоящето.
Защо да го е срам Лавров?!
Трябва да се срамуват продажниците на България и българските интереси!
Впрочем и днес България продължава да плаща най-скъпия руски газ. С близо 50% по-скъп от Чехия, Германия, Унгария. Вече по-скъп и от Украйна.
Това е основната причина цели сектори от икономиката ни да фалират – металургия, химическа промишленост, азотно-торови заводи. При тях в себестойността на произведеното цената на газа достига до 60%. Нито един политик или партия или национална медия не са оповестили официално тези очевадни факти. Защо да го е срам Лавров?!
Никой официално не обясни на българите, че причината на закриването и на Химко, и на Кремиковци, и на азотно-торовите заводи е пълна неконкурентност заради скъпия руски газ. Няма как да си конкурентен, да оцеляваш, да инвестираш и да се развиваш, няма как да пласираш произведеното на печалба, котато плащаш с 50% по-скъпо за основния си енергоизточник. Колкото и да укриваш данъци, колкото и минимални заплати да плащаш. Няма как.
Премиерът Борисов попита руския външен министър Лавров, след поредните му обвинения против България, не го ли е срам, дето българите плащат най-скъпия руски газ.
Ми, защо да го е срам, г-н Борисов?! Защо?!
Да не би той да плаща този газ?!  Българите го плащат – през радиаторите си, с непосилните сметки за парно, през данъците си, за отоплението на държавна администрация, болници и училища!
Що да го е срам Лавров?! Някой друг трябва да се срамува, не е ли тъй?!
Но българите, вместо да свалят правителства, свалят радиатори.
Някой излезе ли от държавната власт, от политическите партии, да обясни на българите, че най-големият производител на най-скъпия ток от ВЕИ в микса е отново руска фирма – „Лукойл енерджи”, която за 6 години е отчела приходи от над 600 000 000 лв. От  ток, който им се изплаща в пъти по-скъпо от джоба на всеки българин.
Някой излезе ли да обясни на българите, че Лукойл е тотален монополист не само в производствата на горива, но и на собствеността върху данъчните складове за горива?!
Някой прави ли нещо по въпроса, когато днес в Германия цените на горивата са по-ниски от тези в България?!
Защо да го е срам Лавров, г-н Борисов?!
Лавров знае какво вкарва и какво изкарва Лукойл от терминала в Росенец, но българският премиер не знае, защото все още няма измервателни уреди на терминала. Кой да ги постави?! Лавров ли?!

В  същия момент „Лукойл Нефтохим” АД е отчел над 46 000 000 000 лв. (46 МИЛИАРДА ЛЕВА) приходи за последните седем  години, но не е отчел и стотинка печалба.
Що да го е срам Лавров?!
Ами, прословутите „американски” тецове, г-н Борисов?!
Защо никой български държавник не обяви официално  кой е реалния собственик?!  Ето, питам Ви, при положение, че в ТЕЦ „Марица изток 3” 27% дял има държавата в лицето на НЕК – кой стои зад съдружника на държавата – офшорката  КонтурГлобал България Холдинт Б. В.?
КОЙ?
тец
Българските граждани имат право да знаят!

КОЙ стои зад офшорката, собственик на ТЕЦ Марица изток 1 –  „Ей и Ес България” Б.В. (AES Bulgaria), чийто управляващ  директор е Евгения Юриевна Родионова?
aes
Що да го е срам Лавров, г-н Борисов?!
НЕК заложи бъдещите вземания за строежа на тецовете.  Споразумението с AES пък е подписано на 30 ноември 2005 година и за него разрешението си е дал тогавашният министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който днес представлява държавата в борда на директорите на „Лукойл Нефтохим” АД и наскоро в националн ефир заяви, че държавата била притискала „Лукойл Нефтохим” АД. Това е представителят на държавата?!?! Назначен там да защитава интересите на държавата?!…Впрочем, не се ли води Ваш подчинен?!
Руска собственост станаха телекоми, аптечни вериги, хотелски вериги, апартхотели, стратегически предприятия като БТК и „Булгартабак”. Половината ни Черноморие вече е окупирано и бетонирано от руски собственици, а от години нямам приятел, колега, познат, който да избира родното море за почивка заради алчни концесионери, шума, мръсотията и фекални води край плажовете.
Над 30 % от българската икономика се намира днес директно или чрез подсттавени лица в руски ръце.
Ежегодно в посока Кремъл заминават над 20 000 000 000 лева. (20 МИЛИАРДА ЛВ.), сума равна на над ¼ от брутния вътрешен продукт на България

Що да го е срам Лавров, г-н Борисов?!

Той ли трябва да се срамува или ония, които допуснаха това?!
Той ли трябва да се срамува или ония, чийто законов и морален дълг е да защитават националния ни интерес?!
Барем една дума да обелят българските държавници и политици по въпроса.
През 2013 г. руските собственици на „Булгартабак” отчетоха приходи от над 139 милиона лв.
През 2014 г. – само 66 милиона. Въпреки това през август 2015 г. акционерите решиха и обявиха раздаването на рекордни дивиденти. Междувременно финансовите органи на съседна Турция помолиха Прокуратурата на Република България да разпореди разследване на вероятни контрабандни канали, защото се оказа, че цигарите на компанията са най-разпространената марка на черния пазар там.
Г-н Премиер, има ли такова разследване и какви са резултатите от него? Българското общество трябва да знае истината!
Питам, защото след решението за раздаване на рекордни дивиденти от „Булгартабак” през август, странно в парламента се предложиха гласуване  на облекчения за руските собственици на компанията, изключвайки ги от задължението за увеличаване на осигурителния праг и намалявайки акциза за определен клас цигари, произвеждани основно от тази компания.
Питам, защото българските избиратели имат право да знаят имат ли политици от ДПС дял в собствениците на дружеството – офшорките LIVERO Establishment и Woodford Establishment !?
Както и във веригата Lafka?!
Защото се твърди, че освен мажоритарния руски собственик, дял в офшорките има и депутат от ДПС.
Както се вижда от приложените по-долу документи от Търговски Регистър на Република България „Табак Маркет“ АД е собственост на акционерите „Булгартабак – Холдинг” АД с 48 604 000 акции и „Благоевград – БТ” АД със 100 443 000 акции
Мажоритарен собственик на „Благоевград – БТ” АД е „Булгартабак – Холдинг” АД с 2 623 078 акции.
Мажоритарен собственик на „Булгартабак – Холдинг” АД с 5 881 380 броя акции е BT Invest GmbH, регистрирано в Австрия. Търговски съд Виена.
BT Invest GmbH е регистриран с капитал 35 000 евро. ????!!!!
КОЙ допусна едно от най-важните стратегически предприятия на България да бъде хвърлено в ръцете на собственик с капитал  35 000 евро ???!!!
Собственици на BT Invest GmbH с дялове по 50% са офшорките от Лихтенщайн
Livero Establishment, Industriestrasse 26
9491 Ruggell , Liechtenstein
и
Woodford Establishment – Egerta 53 , 9496 Balzers, Liechtenstein с капитал 30 000 CHF.
и както твърди  руският сайт  http://www.akm.ru/eng/news/2011/september/14/ns3703780.htm и редица български медии тези офшорки са собственост на руската VTB – Внешторгбанк, втората по големина банка на Русия, която държи 79.83% дял в предприятието. КОЙ държи останалите проценти? Нямат ли право българските граждани и избиратели да знаят кой стои зад едно от стратегическите предприятия, бивша собственост на държавата?!
lafka

бт иневст

bt_invest2

bt_invest3

Впрочем, знаете ли колко са лицензираните търговци на ток? Онези касички по жицата. Като примерно семейната фирма на депутата Георги Кадиев „Енерджи съплай” ЕООД, собственост на съпругата му, която вече е отчела приходи от над 300 000 000 лв. (300 МИЛИОНА ЛЕВА).

Питам, защото всеки българин плаща от джоба си техните комисионни.

А България продължава да плаща най-скъпия руски газ.
Защо да го е срам Лавров, не ми стана ясно.
Някой друг трябва да се срамува, не е ли така, ммм?!
Не питам т.нар. „опозиция”. Не питам БСП, чието партийно ръководство е съставено от едра буржоазия, хотелиери, банкери, енергийни мафиоти и всякакви клефуци не руския енергиен империализъм.
Не питам и скачените съдове Атака и ДПС. На всички е ясно, че цялото ръководство на ДПС беше съставено от доказани агенти на Държавна сигурност – верният слуга на Кремъл още по Живково време.
Тях няма защо да ги питам. Нито дървената им мафия, толерирана от държавата вече повече от десетилетие.
Питам, т.нар. управляващи…
Упорит отказ да се промени Конституцията, заложила основите на паразитно законодателство и порочна Съдебна система, обслужващи едрата олигархия и финансовите и икономически структури, свързани с ДПС и руския енергиен империализъм. Тотално провалена съдебна реформа, упорит отказ да се въведе електронното гласуване и саботаж на референдума (впрочем, ако управляващото мнозинство имаше наистина желанието да въведе промените в избирателното законодателство, можеше спокойно да го стори, без да се налага да се  прави референдум).
Десетки дела за източване на ДДС и акциз ЗА МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ стоят на трупчета и няма наказани, няма запорирани имоти, няма върнати пари, докато се чудите откъде да намерите средства за увеличаване на заплати и пенсии.
4,5 МИЛИАРДА ЛЕВА, източени от КТБ – банка създадена от КГБ още през 1988 г. заедно с агенти на Държавна сигурност като „Булгарсовинвест“, преструктурирано в КТБ през 1994 г., източена и фалирана банка под надзора на БНБ и все още няма задържани, няма осъдени, няма наказани, никой не знае и колко от парите са възстановени и дали изобщо нещо е възстановено.
Защо да го е срам Лавров?!
И докато се чудите откъде да намерите пари за образование, за пенсии и заплати, за медицина, милиарди левове напускат България, а парламентът, вместо да да удари монополистите, приема промени в закона, удрящ дребните производители на ракия, като ги принуждава да се лицензират като данъчни складове.

Е, аз вчера инвестирах в един казан. 499 литра. И ще го монтирам на 10 метра от резиденцията на Министерски съвет в Бояна. Ще поканя и всичките си приятели и познати да турят и те по един казан от по 499 л. до моя, та да замирише яко на български джибри около изпълнителната власт, че смърди на руски газ, та чак се не трае.
Наздраве!