it-629x325Глътка въздух…
600% е ръстът в приходите на българската IT и аутсорсинг индустрия в последните 10 години.
Разкрити са над 17 000 работни места.
Средната заплата е над 3500 лв.
Това са 17 000 млади българи, които ще останат тук, ще създадат дом и семейство, ще отгледат деца. И много от тях всъщност вече са го направили. Тук.
IBM, Hewlett packard, AIG и още редица европейски и американски фирми през последните години изнесоха голяма част от бизнеса си и колцентровете си тук.
Български софтуерни фирми работят за NASA, NATO, за десетки големи фирми, разработвайки всякакви софтуерни приложения.
Официално през 2015 г. приходите от софтуерния бизнес надминаха 1 600 000 000 лв.(1,6 МИЛИАРДА ЛВ.)
Много програмисти работят и самостоятелно, от дома си за фирми в Лондон, Берлин, Пекин или Ньо Йорк.
IT браншът бележи години наред двуцифрен ръст, за разлика от останалите отрасли.
По доход от IT услуги и аутсорсинг на глава от населението България изпреварва дори държави като Германия, а Русия изпреварваме над 6 пъти.
Единствената причина това да се случва е невъзможността на държавата и олигархията да контролира и регулира този бизнес, да го ограничава, лицензира И РЕКЕТИРА.
Това е един от малкото шансове в България да остават млади и умни хора, да създадат дом и семейство и да отгледат децата си ТУК. Това е и реален приход на валута, както и на доходи, които повишават покупателната способност.

Какво ли би станало, ако и държавата имаше  подпомагаща политика в това отношение?! Ако българските политици и държавници бяха отработили и реализирали образователна стратегия за повишаване на компютърната грамотност на подрастващите поколения, вместо да се чудят как да създават лицензионни режими за всеки бизнес с една единствена цел – рекет и комисионни.

Е, поне в IT бранша не им се отдава.

Щото са тъпи.