740109Още преди година писах, че е необходимо ЕС да разполага със сили за бързо реагиране.
С единна армия под общо командване.
Недопустимо е този икономически гигант да бъде политическо и военно джудже.
Това е наш общ дом и всеки европеец трябва да е наясно с това.

Европа има единна космическа програма, но няма дори единен корпус за бързо реагиране?! Пълен абсурд. Европа произвежда модерни изтребители, самолетоносачи, издържа модерна армия. Защо?!  За да разстрелват парижани, докато си пият кафето ли?! За да взривяват влакове в Испания и метрото в Лондон ли?!
Днес, когато беззъбо гледаме касапницата в Близкия Изток, която се води само заради едно – европейския енергиен пазар и конкурентните доставки на руските газ и нефт, се убеждаваме, че това е по-наложително от всякога.
Защото има един неоспорим факт – докато тази касапница продължава, докато дестабилизацията и анархията в Близкия изток са налице, докато съществува Ислямска държава, Русия продължава да печели стотици милиарди долари годишно от доставки на газ и нефт за Европа без конкуренция.
И с тези пари строи ракети и танкове, насочени към нас. Защото с тези пари финансира паразитни политически структури в целия ЕС, финансира и мощна пропагандна война, с антиевропейска и антидемократична хистерия, демагогия и дезинформация, водена от хиляди тролове, медии, сайтове, целяща дестабилизиране на съюза, предизвикване на политически и икономически сътресения.
Необходимо е спешно ЕС да инвестира в изграждане на флотилия от самолетоносачи, в мощен корпус за бързо реагиране, в авиация и стратегически бомбардировачи.

Необходимо е да има отработена стратегия за бързо реагиране!
Недопустимо е в подобни ситуации една държава-член да се оставя сама да решава проблемите си!
Нали твърдим, че това е наш общ дом?!
Необходими са спешни промени в европейското законодателство, както и в законодателството на държавите -членки.
Недопустимо е да твърдим, че градим общ дом, докато всеки дърпа чергата към себе си и то, докато тя гори, подпалена отвън.
Необходими са и спешни промени на наказателното законодателство. Уви!
Свързани от една страна със заплахите от тероризъм, а от друга – с мощната пропагандна война, която се води против ЕС отвън и отвътре. Война, водена от хиляди тролове, сайтове, медии, закачени на кранчето на руския енергиен империализъм.
Необходима е спешна среща на най-високо ниво между държавите-членки за поставяне на началото на този процес.
Оформяне на стратегия. Поставяне на цели и задачи, структури и хора, отговорни за тях.
Днес ние нямаме право да заравяме главите си в пясъка и да се правим, че на виждаме как се руинира нашия общ дом, нашата обща сигурност, градени от столетия с труд, традиции и постоянство.
Необходими са и спешни мерки за постигане на единна енергийна политика за целия Съюз. Единно договаряне на доставки на енергийни носители, съпроводени с мерки за ускоряване на енергийната независимост.